Όψεις πορσελάνης – Μάθετε τα πάντα από τον ειδικό
17/06/2016Η αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να έρχεται από το στόμα σας…
Η αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να έρχεται από το στόμα σας.
Η νόσος του Alzheimer είναι μια εκφυλιστική νευρολογική κατάσταση που είναι γνωστή για τα εξασθενητικά συμπτώματα της, όπως απώλεια μνήμης, σύγχυση και απώλεια ταυτότητας. Τα δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι ο σχηματισμός πλακών (βήτα-αμυλοειδές) και των πλεγμάτων (πρωτεΐνες tau) στον εγκέφαλο.
Με την πάροδο του χρόνου, αυτά συσσωρεύονται σε ένα σημείο όπου τα συμπτώματα αρχίζουν να αναπτύσσονται και, τελικά, αναγκάζουν τους νευρώνες στο μυαλό μας να πεθάνουν. Αν και μπορεί να είναι μια νόσος του εγκεφάλου, οι ερευνητές διερευνούν αυτήν την περίοδο πώς η ανάπτυξή του μπορεί να σχετίζεται με το υπόλοιπο σώμα.
Οι καρδιακές παθήσεις έχουν ιστορικά συνδεθεί άμεσα με την ασθένεια των ούλων (γνωστή και ως χρόνια περιοδοντίτιδα) [1]. Φαίνεται ότι συσχετίζεται επίσης με την υγεία του εγκεφάλου. πιο συγκεκριμένα, στη νόσο του Alzheimer. Η έρευνα φαίνεται να δείχνει ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας λοίμωξης που προκαλείται από έναν συγκεκριμένο τύπο βακτηρίων που συνήθως εμπλέκονται στην περιοδοντική νόσο (γνωστή και ως ασθένεια των ούλω ΟΥΛΙΤΙΣ
Τα εν λόγω βακτηρίδια, Porphyromonas gingivalis. Δεν εντοπίζεται μόνο στο στόμα, αλλά στην αναπνευστική οδό, στο γαστρεντερικό σωλήνα, στο κόλον και στον κόλπο όταν πάσχουν από βακτηριακή κολπίτιδα [2].
Πολλές επιστημονικές μελέτες (συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω παραδειγμάτων) υποστηρίζουν την υπόθεση ότι οι δύο είναι πράγματι συνδεδεμένες. ενώ ορισμένοι ερευνητές προσπαθούν να επεξεργαστούν τους ακριβείς μηχανισμούς της ασθένειας:
Μια μελέτη 597 ατόμων από την Elizabeth Krall Kaye et. al, έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ της εμφάνισης της ασθένειας των ούλων, της απώλειας των δοντιών και του μεγαλύτερου κινδύνου της γνωσιακής παρακμής [3]. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η απώλεια των δοντιών φαίνεται να συνδέεται με το Αλτσχάιμερ και ότι όσο περισσότερα δόντια έπεσαν, τόσο περισσότερο αυξήθηκε η ασθένεια.
Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν μεγαλύτερη σημασία για τη διατήρηση ενός βέλτιστου επιπέδου στοματικής υγείας από ό, τι αρχικά φανταζόταν.
Το 2017 μια μελέτη που διεξήχθη στο Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο) οδήγησε τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι το παθογόνο ήταν η αιτία για τη νευρική φλεγμονή που συνδέεται προηγουμένως με την ασθένεια. “Έχουμε τώρα ισχυρές ενδείξεις που συνδέουν την παθογένεια του P. gingivalis και της παθογένειας του Alzheimer, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα πριν το P. gingivalis εμπλέκεται ρητά στην αιτιώδη συνάφεια ή τη νοσηρότητα της νόσου Αλτσχάιμερ”, ανέφερε ο David Emery
Η απόδειξη που ελπίζει ο κ. Emery μπορεί να ανακαλύφθηκε όταν μια πιο πρόσφατη μελέτη δημοσιεύθηκε στις αρχές του έτους (2019) από τον μικροβιολόγο Jan Potempa [5]. Βοηθά να στερεοποιηθεί ότι τα βακτηρίδια που εμπλέκονται, Porphyromonas gingivalis, βρίσκονται επίσης στο μυαλό των νεκρών ασθενών με Αλτσχάιμερ. Για να το πούμε απλά, η πιο χρόνια έκθεση ενός ατόμου σε αυτό το βακτήριο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να βιώσει γνωστική στη μετέπειτα ζωή.
Ο συγγραφέας της τελευταίας μελέτης του 2019, Stephen Dominy συμφωνεί ότι τα συμπεράσματά του έχουν συνδέσει την πιθανότητα της σχέσης αιτίου-αποτελέσματος που μοιράζεται η ασθένεια των ούλων και η νόσος του Αλτσχάιμερ. Αν και δεν έχουν αποδειχθεί οριστικά, τα ευρήματα προστίθενται στο βάρος των στοιχείων που έχουν ήδη ανακαλυφθεί: “Τώρα, για πρώτη φορά, έχουμε στερεά στοιχεία που συνδέουν το ενδοκυτταρικό παθογόνο Gram-αρνητικό παθογόνο, το P. gingivalis και την παθογένεση του Alzheimer ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύει το δυναμικό για μια κατηγορία θεραπειών μικρού μορίου για να αλλάξει η τροχιά της νόσου. ”
Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά αυτά τα νέα ευρήματα προσθέτουν στην απόδειξη ότι συνδέεται και προκαλείται, εν μέρει τουλάχιστον, από το P. gingivalis. Με την κατανόηση κάποιων από τις βασικές αιτίες της νόσου, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων προληπτικών μέτρων.
Υπάρχουν πολλές προληπτικές ενέργειες. Αυτές περιλαμβάνουν την καλή νύχτα ύπνου, την ανάπτυξη του εγκεφάλου σας με τη συνεχή εκμάθηση και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, ασκεί τακτικά, τρώει καλά [7].
Συμπερασματικά, η κατάσταση του Alzheimer εξακολουθεί να έχει κάποια πρόοδο όσον αφορά τη θεραπεία, αλλά αυτά τα νέα ευρήματα δίνουν νέα ελπίδα ότι η ανάπτυξή του μπορεί να αποφευχθεί. Τουλάχιστον, αυτή η μελέτη μας δίνει όλο και περισσότερα κίνητρα για να διατηρήσουμε την καλή υγεία του στόματος και να επισκεφθούμε τακτικά τον οδοντίατρο.
ΠΗΓΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΛΕΧΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
ΠΛΗΡΦΟΡΙΕΣ
www.health.harvard.edu/heart-health/gum-disease-and-heart-disease-the-common-thread
www.eurekalert.org/pub_releases/2019-01/tc-cdf011819.php
www.sciencealert.com/new-evidence-reveals-an-unexpected-culprit-behind-alzheimer-s-disease
https://advances.sciencemag.org/content/5/1/eaau3333
www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170717100425.htm
www.nature.com/articles/nrn3880
www.sciencealert.com/bacteria-could-be-the-key-to-understanding-and-treating-alzheimer-s
www.alz.org/alzheimers-dementia/research_progress/prevention